ЗАЩО ПНЕВМАТИКА


          Да, бе. Защо точно пневматика – ще запита средният любител на големите калибри. У нас, мощността на на притежаваното оръжие се счита за панацея – нещо, което може да замести недостатъчната или липсваща стрелкова, техническа и тактическа подготовка. Мнозина биха закачили да влачат и оръдия зад джиповете си, стига да им се позволи. Резултатът – безсмислени инциденти и похабен живот.
          И сега, изведнъж пневматика. Обидно някак си.
          Всъщност не е. Ето няколко причини, поради които пневматичното оръжие е необходимо:
          Юридически причини:
          - за придобиването и носенето на пневматично оръжие, у нас не се изисква разрешение – режимът е напълно свободен. Докато придобиването на разрешение за притежаване и носене на огнестрелно оръжие е свързано със събиране на документи, високи такси и поне няколко месеца чакане, пневматично може да се купи от всеки магазин.
          - Собствениците на огнестрелно оръжие имат редица задължения по съхранението, отчета, периодичните технически прегледи и т.н. Разрешителните трябва да се подновяват, при определени случаи оръжието да се сдава на властите и т.н. Неизпълнението на което и да е от тези задължения води до санкции. За собствениците на пневматично оръжие такива задължения не съществуват.
          Технически и финансови причини:
          - в последните години технологията на пневматичните оръжия преживява истинска революция. Докато преди петнадесет години пневматичната пушка беше годна само за стрелба по хартиена мишена на дистанция 10 метра или за лов на ... мишки, то сега, съвременните пневматични пушки са напълно пригодни за сериозен лов на някои видове дивеч. Дулната енергия на най-добрите от тях надхвърля 200 джаула, а калибърът им – 9 мм.
          - Стрелбата със съвременна пневматична пушка, вече не се отличава принципно от стрелба с пушка от ловно-спортен калибър – 22. Сходна техника, сходни дистанции и смешно евтини боеприпаси.
          - Цената на пневматичните пушки е от 25 евро (за елементарна китайска пушка), до около 500 евро (за най-съвременна голямокалибрена ловна карабина на RWS). За сравнение – най-евтините гладкоцевни едноцевки струват не по-малко от 120 евро, а за най-скъпите – таван няма, но те, вече не са сигурен другар, а по-скоро произведение на изкуството. При това, към посочените цени не са прибавени таксите за изваждане на различните документи и разрешителни. Така е – мерак с пари се гаси.
          Тактически причини:
          - поради по-ниските скорости на движение на проектила на пневматичното оръжие в цевта, то е по-взискателно кам еднообразието на хвата и насочването към целта. Поради характерния двоен откат на мощните пружинно-бутални въздушни пушки, пък, удържането им е по-трудна задача, отколкото на доста огнестрелни оръжия. Тези качества правят пневматичното оръжие много подходящо за обучение. Веднъж овладени на него, стрелковите навици за еднообразен хват, правилно насочване, удържане при изстрела и запазване на насочването след изтегляне на спусъка гарантират далеч по-голям успех на попаденията с огнестрелно оръжие.
          - Поради липсата на ограничения и по-късия пад на проектила на всички модели пневматични пушки, в сравнение с огнестрелните (дори и при ловните образци той не надхвърля 400 метра т.е. зоната на пряката видимост, пневматичните пушки са несравнимо по-пригодни за тренировки на открито – обезопасяването на района е далеч по-лесно, а стрелбата е далеч по-евтина.
          И така, пневматичните оръжия завоюваха в последните години своето право на сериозно отношение. Те не могат и няма да изместят огнестрелното оръжие от неговите позиции, а по-скоро ще развият нов клон на стрелковото изкуство и нови начини за лов.
          Като изключим специализираните състезателни образци, с конструкция, подчинена на спортния правилник и неговите ограничения, какви класове пневматични пушки съществуват в момента:
          1. Клас “градински пушки” – това са маломощни и сравнително евтини пружинно-бутални пушки (цена – от 25, до 80-100 евро). Калибърът им е 4,5 мм или 5,5 мм, а началната скорост не надвишава 200м/с (за кал. 5,5 мм – 165 м/с) Дулната им енертгия се движи в пределите на 7-12 джаула, в зависимост от модела. От самото им наименование се вижда, че това са леки и евтини оръжия за стрелба за забавление или начално овладяване на техниката на стрелба. Зареждат се или с “пречупване” на цевта, или с отделен лост за натягане на пружината, разположен странично на цевта или под нея. На нашия пазар се предлага огромно разнообразие от такива пушки, китайско производство. Интересно е, че китайците използват един модел на такава пушка, със странично разположен лост за зареждане за началното военно обучение на младежта. От некитайските пушки в този клас могат да се посочат по-евтилине изделия на “испанската тройка” производители – “Гамо”, “Норика” и “Комета”, както и руските “ИЖ”. Особено внимание заслужават известните чешки пушки “Славия” – класически образци, произвеждани само в кал. 4,5 мм, без изменения от десетилетия и обучили много поколения благодарни стрелци. Американците от “Кросман” предлагат в този клас многозарядни пушки с предварителна компресия (въздухът се нагнетява с помпане), които обаче са гладкоцевни и стрелят със сферични сачми. Като прибавим и пластмасовите приклади тип “играчка” и общия “каубойски” вид, изделието започва да изглежда твърде несериозно. Срещат се и отделни образци, използващи балон-резервоарчета с втечнен въглероден двуокис.
          2. Клас “пушки за възрастни” – следваща по мощност и качество на изработката група изделия. В нея, вече не китайците, а “Испанската тройка” прави играта. Срещат се и немски пушки на култовата фирма “Диана”, пушки на английски и американски производители, но поради високата си цена и редките доставки, те са по-скоро екзотично допълнение. Испанските фирми предлагат широка гама изделия, отново в калибър 4,5 и 5,5 мм, с начални скорости от 200 – 270 м/с за 4,5 мм (съответно 170 – 210 м/с за 5,5 мм), при дулна енергия – 12 – 20 джаула. Устройството и принципът на действието им са като на тези от предходната група, но качеството на изработката, мощността на пружините и масата на оръжията са по-големи. Тези оръжия, освен за обучение по стрелба, могат да се използват и за отработване на стрелкова техника или за лов на дребен дивеч. Така, че в тази група изделия, вече играчки не се допускат.
          3. Клас “пушки за лов” – това са най-мощните пружинно-бутални пушки, произвеждани от испанците и “Диана”, както и някои карабини с висока предварителна компресия и неголям калибър. Пушките в този клас използват вече не само боеприпасите тип “диабло”, познати у нас като “чашки”, но и редица нови - като месингови плътни куршуми със силиконов обтуратор, куршуми “боксер”, удължени и форсирани със стоманен сърдечник “диабло”, както и дори добре забравения куршум “Миние”. Дулната им енергия е от 20 до 65 джаула за пружинно-буталните и от 40 до над 200 джаула за новите карабини с предварителна компресия. Кои са основните пушки в този “престижен” клас на нашия пазар:
          - “Гамо” се представя с добре познатата у нас серия “Хънтър”, в калибри – 4,5 мм (305 м/с), 5,5 мм (220 м/с) и 6,35 мм (165 м/с), както и с един “усилен” модел – с начална скорост за 4,5 мм – 380 м/с. Това са добри, качествени пушки, зареждащи се с “пречупване” на цевта, които не се отличават с нищо особено. Предлагат се с дървени и качествени пластмасови приклади. Прави впечатление малко слабата механична конструкция, особено при “усиления” модел.
          - “Норика” предлага изящните пушки “Марвик голд”, в калибър 4,5 и 5,5 мм (310 – 230 м/с), както и по-грубите и мощни “Патриот” – 5,5 – 6,35 мм (280 – 240 м/с) и късите “Вулкан” – 6,35 мм – 220 м/с.
          - “Комета” е разработила за този клас “Феникс – 400” – 4,5 – 5,5 мм (320 – 260 м/с) – добра, здрава и хубава на вид пушка.
          Всички “испанци”, гледат да не надхвърлят цената от 150 евро. Само “Патриот” и “Вулкан” са по-скъпи.
          - Немците от “Диана” залагат на “вечната” си серия Диана 48 – 52 – 54 – мощни пружинно-бутални пушки, зареждащи се със страничен лост и смятани доскоро за най-добрите в класа си. При калибри 4,5 – 5,5 и 6,35 та дават начални скорости съответно 320 – 230 – 195 м/с. Наред с това те са много качествени, красиви и снабдени, в зависимост от модела с редица екстри – включително и двунога и устройство за “погасяване” на отката (Диана 54). При по-висока маса и откат в сравнение с “испанците”, тези пушки са по-здрави, престижни, но и с доста по-висока цена – 250 – 400 евро.
          - неочаквано, в състезанието за този клас се намесиха и китайците. Те направиха истински ценови “десант” с моделите си QB-45 и В-21-22. Не е чудно, че зад тези неутрални обозначения се крият копия на модели на Диана, само че поизменени и продавани на двойно по-ниски цени – 130 – 160 евро. Особено внимание заслужава пушката В-21-22, която е разработена “на базата” на Диана-52, съответно в калибър 4,5 и 5,5 мм (320 – 240 м/с). Внесени са някои подобрения. Частите на буталния цилиндър са фрезовани, а не от щамповата ламарина, ложата е от красив орех, без насечки, малко по-масивна, със спортен профил и по-добре “поема” силния двоен откат. Мерните прибори са по-високи и по-груби, със снижени в сравнение с прототипа възможности. Като цяло, пушката е здрава, красива, сигурна, мощна и доста евтина. У нас се продава и под търговската марка “Бролин армс” – стара, но закъсала калифорнийска оръжейна фирма, закупена от китайците. Разбира се, като всяко социалистическо производство и това трябва да се гледа за отсяване на екземплярите, произведени в “петък” или “в преизпълнение на плана”. Впрочем, екземплярите с марка “Бролин армс” са по-добри.
          - И накрая - макар и да не се срещат у нас, напоследък, в класа направиха революция мощните многозарядни пушки с предварителна компресия, произвеждани в Южна Корея. Диана, чрез американското си подрезделение RWS закупи патента им и пусна на пазара цяла серия карабини “Career”, отличаващи се с много красива изработка, калибри – 5,5 мм, 6,35 мм, 7 мм и 9 мм и дулна енергия – над 200 джаула. Това изобретение създане нов клас пневматични оръжия за лов, с калибър над 6,35мм. Именно те са хитът в Америка, но за тях – някой друг път.
Марин Божков               
(сп. „Оръжеен магазин”)          
Следваща статия