НАЙ-ВЕЛИКАТА СИЛА          Терминът “Велика сила” съществува от двеста години. Въпреки това, определянето му е трудно. За най-точно се смята определението, че една страна е “Велика сила”, когато е в състояние да издържи на тотален военен конфликт с друга “Велика сила”. Държавата пък, която е в състояние да воюва тотално с две или повече Велики сили се нарича “Свръхсила”. Счита се обаче, че никоя Свръхсила не може да издържи война срещу повече от три Велики сили. За пример се дава Германия – държава с огромен промишлен и военен потенциал, с най-дисциплинираното, квалифицирано и жертвоготовно население в света. След грандиозна тотална война срещу всички Велики сили, тя загубва почти половината си земи, а немският народ за десетилетия е разделен, разоръжен и поставен в унизителното положение на чужда окупация и крайно ограничен суверенитет.
          До днес, Свръхсилите се водят сляпо от този пример. Никоя от тях не смее да рискува с военен конфликт, който да я постави пред коалиция на останалите Сили, защото е сигурна, че той ще завърши с нейното унищожение.
          По долу ще докажем, че цялата система на международната военна политика, поне в последните двеста години се е основавала на една заблуда. Съществува държава, която се е осмелила да води война срещу ВСИЧКИ световни Велики сили и техните съюзници едновременно и в резултат на това не е загубила нито педя от предвоенната си територия, надживявайки сриването на по-голямата част от империите, с които е воювала.
          Тази страна е България.
          Ето фактите:
          През 1940 година България придобива днешните си граници, след Крайовската спогодба.
          През 1941 година страната, по принуда, се присъединява към Тристранния пакт на Германия, Италия и Япония.
          Малко по-късно, за да окажем помощ на по-слабия си германски съюзник, с акламации в Народното събрание е обявена война на Британската империя и Съединените американски щати. При това и двете страни са заявили, че проявяват разбиране към България и позицията, която е била принудена да заеме и я молят да не предприема враждебни действия спрямо тях. От Берлин пък, българският пълномощен министър е уведомил правителството, че немците няма да настояват непременно за война срещу Англия и САЩ...
          Но не! Колкото и да ни се молят, ние не бихме унижили войнствения дух на Крума Страшний. Народните избраници със ставане на крака и овация гласуват за война. Това решение поставя Царство България срещу:
          - Съединените американски щати;
          - Обединеното кралство Великобритания (Англия, Шотландия, Уелс, Северна Ирландия), както и всички нейни колонии, доминиони и подмандатни територии, сред които:
          - В Азия - Индия, Пакистан, Бирма, Малая, Сингапур, Кувейт;
          - В Америка - Канада, Хондурас, Ямайка, Гвиана;
          - В Тихия океан - Австралия, Нова Зеландия, Нова Гвинея;
          - В Африка - Южна Африка, Родезия, Намибия, Нигерия, Либерия, Кения, Танзания, Сомалия, Египет, Судан;
          - В Средиземно море – Кипър, Малта, Гибралтар;
          - Още куп острови и малки територии по целия свят.
          Или общо – с едно ръкопляскане, България е поставена във война с почти една трета от земната суша и световното население или почти всеки трети земен жител е във война с Царство България.
          Въпрос за интелигентност: Знаели ли са българските народни избраници на кого обявяват война?
          Малко по-късно, към войната срещу България се присъединяват:
          - Комитетът “Свободна Франция” – претендиращ за правомощията на френско правителство;
          - Правителствата в изгнание на Полша, Чехословакия, Югославия, Гърция.
          - Националистическото правителство на Китай също обявява, че се счита във война с всички страни, съюзници на Япония, както и с всички, воюващи срещу Великобритания и САЩ. По щастливо съвпадение България отговаря и на двете условия и така, на двойно основание, можем да прибавим и Китай към колекцията на своите противници.
          През 1943 година в Италия е извършен държавен преврат и новото италианско правителство се присъединява към Западните съюзници. България започва военни действия и пленява италиански войски в Македония и Албания. Така, към мощната коалиция срещу България се присъединяват:
          - Италия;
          - Албания, Либия, Еритрея.
          Понеже войната се проточила, пък и не се развила точно според очакванията, България се разсърдила на немския си съюзник. На 04 септември 1944 година, правителството на Константин Муравиев, без да сключва мир и дори да преговаря с никоя от държавите, с които България е във война, обявява война и на Германия. По силата на тристранния пакт, обаче, във война с България се считат:
          - Германия;
          - Финландия;
          - Унгария;
          - Словакия;
          - Алпийска Италия на Мусолини;
          - Правителството на Румъния в изгнание.
          Въпрос за интелигентност – по колко врагове е трябвало да наниже на щика си всеки български войник?
          На 08 септември 1944 година, обаче, Съветският съюз обявява война на България и дава заповед на войските от Трети Украински фронт да нахлуят в страната, въпреки извършеният в София военен преврат – дело на остатъците от Военната лига и някои комунисти. От тази дата, България вече е във война с всички световни Велики сили. Българският народ и войска се изправят срещу три четвърти от земната суша и население.

          Какво става накрая ли?
          - България все още заема същата територия от почти 111 000 квадратни километра, както и през 1940 година.
          - Британската империя се разпадна.
Обединеното кралство остана изолирано на своя остров и само на няколко самотни скали в океана все още се вее британският флаг, като печална сянка на Империята;
          - Германия беше победена и окупирана. От Германската империя (Райхът) бяха отнети половината земи, а останалото - разделено на три немски държави – ФРГ, ГДР и Австрия. По-късно двете се обединиха, но страната вече никога не беше военна Свръхсила.
          - Съветският съюз се разпадна. В последните години, Президентът-Император полага върховни усилия да запази поне Русия, за да не се озове един ден начело на Московско княжество.
          - В Китай победиха комунистите. Правителството, осмелило се да воюва с България се оказа завряно на малкия остров Тайван. Хиляди китайци намират спасение в България.
          - Франция драматично загуби своята империя в Африка и Азия. Републиката е принудена да търси опора в сближение със стария противник – Германия.
          - Съединените щати останаха единствената свръхсила, но Световният тероризъм пренесе войната на тяхна територия и те бяха принудени до повикат на помощ единствената Сила, доказала се във война с целия свят едновременно. Президентът на Съединените щати дойде до София да моли за помощ. Ние се отзовахме.
          ИДЕ ИСТИНСКАТА СВРЪХСИЛА!
          Въпрос за интелигентност – знаят ли народните представители на какво ръкопляскат?

          ПОУКА:
          Какво ще кажете първо да помогнем на себе си, пък после да оправим света, а?

Марин Божков     
(в. „Седем”)      
Следващ фейлетон