КАК СЕ СТАВА БОГАТ


          Българският език е много изразителен. Всяко нещо може да се каже, хем абсолютно точно, хем с малко думи. Например, за много хора в последните години се казва, че “СА СТАНАЛИ БОГАТИ”. От това, средният българин разбира, че една вечер те просто са си легнали бедни, а на сутринта, са станали от леглото - богати. Това, само по себе си е интересен феномен. Всички си лягаме вечер, (освен таксиметровите шофьори, дежурните, тийнейджърите и крадците, които си лягат сутрин), но не всички се събуждаме милионери. А пък ни се иска...
          Вдъхновен от народната жажда за знания в тази област, се чувствам длъжен да обясня на достъпен език как се става богат в България, за да могат “простите орачи и копачи” да извлекат поука, а не само простите борци, милиционери, партийни секретари и измамници от Магурата.
          Етап първи – лягане:
          Вероятно по-интелигентните читатели вече са се досетили, че за да станеш богат, подготовката започва още от самото лягане. Стратегическите въпроси в случая са:
          - с кого да си легнеш?
          - кога да си легнеш?
          Най-предпочитан е приказния вариант - да си легнеш с царската дъщеря. Той гарантира сигурно забогатяване, при това, придружено със следните екстри:
          - шефско място в Телевизията;
          - председателско място в БОК и футболния съюз;
          - рушветоносна позиция в държавата, за следващите няколко десетилетия;
          - правото, всяка глупост, която изтърсиш в пияно състояние (защото трезвеността е порок само на простосмъртните, а не и на царските зетьове) да се тиражира от малоумни журналисти като висша премъдрост.
          Понеже царските дъщери, все пак са кът, при липса на такава, може да се вземе на въоръжение и генералска дъщеря, при следните условия:
          - баща й да е генерал от Държавна сигурност;
          - същият да разполага с “безотчетни фондове”;
          - да знае, че предстои преврат и да е подготвен.
          Изобщо, при генералските щерки, времето около преврати е най-подходящо, при положение, че дедото участва в играта и може да дръпне мангизите в суматохата. Така, просто си лягате като луди-млади, а се събуждате като “МУЛТИГРУП” – собственици на 51% от акциите на Рая.
          За тези, които въпреки всичките си усилия не успеят да си легнат с подходящ човек, през целия си живот трябва да истерично да изброяват дълги списъци - с кого са спали (в Америка или друго далечно място). Все ще се намерят абдали да им повярват и да ги вкарат в парламента като някаква си “бизнес партия”.
          Етап втори – спане:
          Мнозина смятат, че това е най-лесната част от програмата. Това, обаче не е така. Който иска да стане богат трябва да има здрав сън. Той трябва да проспи всичките си скрупули, достойнството си, както и целия мръсен спектакъл, благодарение на който дедо му докопва парите. Смятате ли че е просто – цял народ знае, че парите ти са крадени, само ти не знаеш. Доказват ти, че е така, а ти – “спал съм – казваш – нищо не помня”. Водят свидетели – “Така и така – казват свидетелите – обраха държавата, видяхме ги...” “Спал съм, бе хора, кво да напраа!”. Дават те на прокурор, а той “Понеже обвиняемият е сомнамбул, да не му се зачита”.
          Само който може да спи така, ще стане богат.
          Етап трети – ставане:
          От особена важност за успеха на цялата операция по забогатяване е да се събудиш:
          - навреме;
          - бодър и свеж;
          - ни лук ял, ни лук мирисал.
          Спиш си, значи, като една ми ти спяща красавица, в някоя панелка в Обеля или в търговското представителство в Габон.
В Родината стават преврати, народът по улиците се бори за свобода (кой, както я разбира), правителства падат, светът се руши, а ти къртиш, като мечка по Коледа. Хъркаш, та мазилка се сипе. Нищо не е в състояние да те събуди, докато изведнъж... идва ... Не! Не принцът от приказките, а дедо ти с дамаджана. Ставай, вика, зетко, че докопахме мангизите! Ей ги де са! Само тебе чакат - да се събудиш, че да станеш един националноотговорен бизнесмен.
          Щом каже това дедо ти, ти рипваш като по чудо – бодър, натафрен и с врътовръзка. Легна си Илия с пехливанския потник, събуждаш се МултиИлия с костюм “Версаче”.
          И НИЩО НЕ ПОМНИШ!
          Етап четвърти – инвестиции:
          Първата националноотговорна инвестиция, която всеки богат човек трябва да направи е да купи любимата си кръчма. Или кръчмата, в която е искал да влезе, но не са го пускали, поради липса на обноски.
          Иначе на инвестициите и инвеститорите в България, вече посветихме отделно изследване. Тук е достатъчно да се каже, че след инвестицията в мерцедеси (много) и секретарки с поли като пояси (много), от особена важност е инвестицията във висши държавни служители и магистрати (по възможност – във всички). Без такава инвестиция може и някоя сутрин да станеш богат, но не можеш да останеш богат.
          Етап пети – благотворителност:
          За богатите хора в България, благотворителността е основно занимание. Нещо повече – това е техен неотменим дълг. Всяка вечер, те посещават благотворителни мероприятия, подпомагащи бедни млади жени, които са толкова затруднени, че нямат дори и дрехи, а дефилират по разни подиуми само по долни гащи, при това, твърде тесни за тях. Бизнесмените щедро ги подпомагат, като подпъхват едри банкноти в същите тия гащи. А пък за най-бедните, дето даже и долни гащи си нямат, помощта е най-щедра.
          Етап шести – обществена дейност:
          Обществената дейност дава възможност на богатите хора да поучават обществото, чрез примера на своя живот. За пример могат да се дават всички аспекти на живота – събуждане, закуска, разходка, обяд, спонтанно преминаващ във вечеря, ревю на долни гащи (виж по-горе), съдийско място в журито на конкурс “Мис Долно Бельово”, нощна оргия.
          Удобни форуми за възпитание на обществото са авторитетни издания като “Блясък”, “Лъсък”, “Лек живот”, “Разврат” и т.н.
          Подходящи теми, пък, са “Ние създадохме борците, пък вие ги направихте богати”, “Дайте си дъщерите – доброто им мислим”, “Аз командвам в държавата” и т.н.
          Когато обществената дейност на един богат човек е проведена в съгласие с тези правила и по подходящ начин, тя дава сигурен резултат. Този резултат може да се изрази в поговорката “Покрай наш Илия, намразихме и Свети Илия”.
          Етап седми – изпращане и поука:
          Та като заговорихме за Свети Илия...
          Мили мои сънародници, които толкова искате да станете богати, без да работите. Да вземате от другите, без да им дадете нищо.
          Спомнете си всички богати хора, които сте виждали по страниците на вестниците в последните петнайсетина години и на които сте завиждали за многото пари и лекия живот.
          Сега се опитайте да се сетите колко от тях са останали между живите.
          Поуката оставям на Вас.
Марин Божков     
(в. „Седем”)          
Следващ фейлетон